wersja kontrastowa A A A

Świadczenie usług

Na podstawie art. 10 ust. 4, art. 36 ust. 3b, 3c ustawy z 14 marca 1985 o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (tekst jednolity Dz. U. 2019 poz. 59) oraz §6 Regulaminu Organizacyjnego WSSE w Bydgoszczy. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy prowadzi działalność usługową.
W jej ramach Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy wykonuje:  

W środowisku pracy i w zakresie prewencji chorób zawodowych

Pełne badania i pomiary stężeń oraz natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia na stanowiskach pracy, wykonywane zgodnie z obowiązującymi normami i dobrą praktyką laboratoryjną. Obejmują one między innymi:
– identyfikację substancji szkodliwych w powietrzu na stanowiskach pracy,
– ilościowe oznaczanie substancji szkodliwych w powietrzu na stanowiskach pracy, w tym czynników chemicznych, rakotwórczych, pyłów (także zawierających azbest), czynników biologicznych i in. drgania mechaniczne (wibracje) i hałas,
– promieniowanie optyczne,
– mikroklimat gorący i zimny.

W zakresie kompetencji Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykonujemy:
– oceny ryzyka zdrowotnego związanego z narażeniem na czynniki chemiczne,
– oceny ryzyka zdrowotnego spowodowanego narażeniem na substancje rakotwórcze i nierakotwórcze,
– oceny ryzyka zdrowotnego spowodowanego ekspozycją na czynniki fizyczne
oraz badanie wydajności wentylacji mechanicznej w obiektach przemysłowych i komunalnych.

W żywności i przedmiotach użytku

Pełne badania wykonywane w oparciu o Polskie Normy, Dyrektywy EWG oraz zeszyty metodyczne Państwowego Zakładu Higieny oraz dobrą praktykę laboratoryjną. Zakres badań i usług może być określony indywidualnie przez Zleceniodawcę i może obejmować:
– określenie podstawowych składników wartości odżywczej: białka, tłuszczu, węglowodanów (cukrów, skrobi, błonnika), witaminy C, wartości energetycznej,
– oznaczenia substancji celowo dodanych do żywności: konserwantów (kwasu benzoesowego, kwasu sorbowego, dwutlenku siarki), wielofosforanów, azotynów i azotanów, sztucznych substancji słodzących, barwników, substancji zapobiegających zbrylaniu, jodku potasu,
– oznaczanie zawartości zanieczyszczeń technologicznych i przypadkowych: metali szkodliwych dla zdrowia, azotynów, pestycydów, cyjanowodoru, histaminy, fuzli, szkodników i in.
– ocenę mikrobiologicznej jakości żywności poprzez oznaczanie mikroorganizmów: Listeria monocytogenes, Camphylobacter ieuni, Yersina enterocolitica, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, bakterii z grupy coli, pałeczki z rodzaju Salmonella, bakterie z rodzaju Proteus, bakterie Bacillus cereus, bakterie beztlenowe przetrwalnikujące, bakterie tlenowe przetrwalnikujące amlolitycznie, bakterie kwaszące typu mlekowego, bakterie z rodzaju Leuconostoc, bakterie proteolityczne rozrzedzające galaretę, enterokoki, ogólnej liczby drobnoustrojów, pleśni, drożdży oraz w oparciu o próbę termostatową, szczelność opakowań,
– badania opakowań do żywności, w tym: folii, papierów, pojemników z tworzyw sztucznych, puszek metalowych, osłonek do wędlin z oznaczaniem: migracji globalnej, migracji specyficznej, w tym: metali, monomerów, formaldehydu, fenolu, zmiękczaczy, stabilizatorów oraz wykonaniem badań organoleptycznych,
– badania wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym: folii, papierów, pojemników z tworzyw sztucznych, puszek metalowych, osłonek do wędlin z oznaczaniem: migracji globalnej, migracji specyficznej, w tym: metali, monomerów, formaldehydu, fenolu, zmiękczaczy, stabilizatorów oraz wykonaniem badań organoleptycznych,
– badania węży, uszczelek gumowych, smoczków z oznaczaniem: migracji globalnej, migracji metali, oznaczanie związków lotnych, przeciwutleniaczy, przyspieszaczy wulkanizacji i chemicznego zapotrzebowania tlenu,
– badania zabawek dla dzieci z oznaczaniem migracji metali oraz wolnych monomerów używanych przy produkcji zabawek z tworzyw,
– badania kosmetyków z oznaczaniem: metali, konserwantów (pochodnych fenoli), fluoru (w pastach do zębów), kwasu tioglikolowego, nadtlenków wodoru oraz zanieczyszczeń mikrobiologicznych, preparatów chemii gospodarczej (pH, substancje konserwujące).
– konsultacje z ukierunkowaniem przy opracowywaniu norm zakładowych dla nowych asortymentów środków spożywczych, ustalanie terminów minimalnej trwałości i przydatności do spożycia wraz z wykonaniem stosownych badań,
– opinie w sprawach norm zakładowych i systemu krytycznych punktów kontroli HACCP, prowadzenie szkoleń i instruktaż w zakresie zasad racjonalnego i zdrowego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. Specjaliści grzyboznawcy dokonują też identyfikacji i oceny grzybów świeżych wprowadzanych do obrotu handlowego oraz oceny jakości zdrowotnej półproduktów i przetworów grzybowych.

W zakresie diagnostyki medycznej

Nowoczesny sprzęt badawczy będący na wyposażeniu oddziału umożliwia wykonanie badań w kierunku wielu patogenów, a tym samym szybką i trafną diagnozę lekarską oraz zastosowanie prawidłowego leczenia.
Badania obejmują zakażenia:
– bakteryjne, wywołane m. in. przez: bakterie Salmonella spp., Escherichia coli, Yersina spp., Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Neisseria spp., Haemophilus spp., Bordetella pertussis, Mycoplasma pneumoniae, Borrelia spp.
– pasożytnicze, wywołane przez pierwotniaki (giardia intestinalis), helminty (tasiemce, glisty, włosogłówki, owsiki itp.)
– wirusowe, wywołane m. in. przez: wirus różyczki, odry, ospy wietrznej i półpaśca, grypy, HIV, CMV, HBV, HCV.
Badania procesów skuteczności procesów sterylizacji testami biologicznymi

W środowisku komunalnym

Wysoko kwalifikowana kadra oraz nowoczesna aparatura laboratoryjna pozwalają na przeprowadzanie szerokiej gamy badań środowiska komunalnego (elementów środowiska naturalnego i związanych ze środowiskiem mieszkalnym), przede wszystkim wody.
W ramach badania wody można wykonać:
– ocenę jakości wody pitnej na podstawie analizy jej składu fizyko-chemicznego i mikrobiologicznego, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. (Dz. U. Nr 61, poz. 417, z późn. zm.), a także w aspekcie wymagań stawianych w dyrektywie Unii Europejskiej 80/778/EEC lub 98/83/EC;
– ocenę jakości wód mineralnych, naturalnych i źródlanych na podstawie ich fizyko-chemicznego i mikrobiologicznego składu;
– ocenę czystości wód powierzchniowych wykorzystywanych do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 27 listopada 2002 r. (Dz. U. Nr 204, poz. 1728);
– ocenę przydatności wody w kąpieliskach i basenach;
– oznaczenie bakterii z rodzaju Legionella w wodzie ciepłej wodociągowej.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy przeprowadza też pomiary natężenia hałasu wewnątrz pomieszczeń. Proponuje również zainteresowanym firmom i innym podmiotom wykonanie badań wód podziemnych z piezometrów obserwacyjnych.

W ramach badania radiacji

Pracownicy Oddziału Badań Radiacyjnych mają odpowiednie przygotowanie teoretyczne oraz wysokie umiejętności praktyczne i systematycznie aktualizowaną wiedzę w dziedzinie badań radiacyjnych.

Dział Laboratoryjny posiada akredytację na wykonywanie badań zgodnie z wymaganiami normy PN – EN ISO/ IEC 17025: 2005.

Oddział Badań Radiacyjnych Działu Laboratoryjnego Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Bydgoszczy oferuje swoje usługi w zakresie pomiaru:
1. Dawki dla pacjenta w medycznych procedurach radiologicznych
2. Pola elektromagnetycznego dla celów bhp i ochrony środowiska
3.  Stężenia promieniotwórczego  radionuklidów cezu
4. Stężenia promieniotwórczego radionuklidu strontu
5. Mocy dawki przy urządzeniach rentgenowskich
6. Testów  specjalistycznych wyposażenia medycznego:
– do fluoroskopii 
– do mammografii
– do radiologii ogólnej
– do stomatologii
7. Wykrywania, lokalizacja i identyfikacji źródeł promieniotwórczych.

Informacje

  • Autor: Daniel Ślaziński
  • Data: 29 listopada 2019
  • historia zmian
zamknij

Historia zmian

Zmian: 1

Data modyfikacji
2019-11-29 12:45:03  (wersja aktualna)
Opublikował
Daniel Ślaziński
Wprowadzone zmiany
Utworzenie strony
Zmienione pola
Wprowadzone zmiany
Data modyfikacji
2019-11-29 12:45:03
Opublikował
Daniel Ślaziński
Wprowadzone zmiany
-
wróć do listy
Drukuj

Informacja o Ochronie Danych i plikach cookies

Szanowny Użytkowniku,
zanim zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie tej informacji.

Przetwarzanie danych osobowych

Od dnia 25 maja 2018 r. weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, tzw. RODO). Zgodnie z ww. przepisami przygotowaliśmy dla Państwa informację o zasadach przetwarzania przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną Państwa danych osobowych. Zapraszamy do zapoznania się z nią na stronie: http://pwisbydgoszcz.pl/.

Ciasteczka (cookies), itp.

Nasz serwis wykorzystuje ciasteczka (tzw. „cookies”), czyli małe pliki tekstowe wysyłane do komputera odwiedzającego identyfikujące go w sposób potrzebny do uproszczenia i przyspieszenia działania serwisu. Ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych, są też nieszkodliwe dla komputera, jak również dla użytkownika. Każdy użytkownik może je wyłączyć w ustawieniach własnej przeglądarki, ograniczając jednak tym samym funkcjonalność serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, w każdej chwili możesz zmienić te ustawienia.